Feminism și levănțică

Feminism_crop_900

Tot mi-am spus că am să scriu câteceva despre feminismul ăsta care dă bătăi de cap femeilor dar mai ales bărbaților. După celebrul articol scris de Madam Antifeminista Magda Vasiliu, dar mai ales după ce am reușit să citesc câteva dintre comentariile pe care le-am citit din partea suratelor noastre de sex feminin, am abdicat nu în încercarea de a înțelege consorții noștri sau partenerii de pahar sau de viață, ci în încercarea de a le înțelege pe reprezentantele de sex feminin. Pentru că mi-am dat seama că pentru mulți, feminismul este sinonim cu „masculinizarea femeilor”. Cu cerințele nefondate ale femeilor de a avea drepturi. O altă discuție interesantă cu un tânăr pe care îl stimez foarte mult de zilele acestea mi-a aruncat mingea la fileu și mi-am dat seama că prea putini dintre noi au o educație în ceea ce privește feminismul. Și că nu știu cum, peste ani, s-a transformat cumva într-un cuvânt cu conotație peiorativă.

Feminismul este mișcarea ideologică, politico-socială care militează pentru drepturile femeilor. Drepturi pentru care femeile au murit și au luptat enorm de mult în istorie, inclusiv dreptul de a vota. Dacă nu ați văzut filmul The Suffragette („Suffragettes were members of women’s organisations in the late-19th and early-20th centuries which advocated the extension of the „franchise”, or the right to vote in public elections, to women. It particularly refers to militants in the United Kingdom such as members of the Women’s Social and Political Union (WSPU)” Wikipedia – cu Meryl Streep într-unul din rolurile principale) vă recomand călduros să îl urmăriți. Spune povestea furtunoasă și foarte tristă a suratelor noastre din secolul XX, în care femeile erau tratate ca niște sclavi și nu aveau nici macar un drept asupra copiilor pe care îi nășteau. Ei erau „proprietatea” bărbaților. De asemenea tot proprietatea bărbaților erau și femeile și tot ceea ce acestea câștigau la momentul respectiv, inclusiv din munca grea în fabrici și uzine. Deci într-un cuvânt, o societate „paritară” care avea ca singur stâlp recunoscut, bărbatul.

Feminismul nu neagă diferențierea biologică. Și nici nu propune schimbarea de sex. Și desigur că nici măcar nu se îndreaptă spre inocularea conceptului freudian de „envie de pénis”. Nu, nu spune că femeia este superioară bărbatului. Dealtfel, nu există superioritate a rasei umane: albii nu sunt mai presus de persoanele de culoare și nici bărbatul nu este mai presus de femeie. Faptul că ne naștem cu posibilități biologice diferite nu face din noi doar tați, și nu ar trebui să ne atribuie doar funcița de mame, de asemenea. Societatea a reușit în mod inextricabil să judece și să emită diferențieri sute de ani.

Imposibilitatea de a avea acces la educație a făcut, de sute de ani, accesul femeilor pe piața muncii aproape imposibil. Compromisul major și desigur, incapacitatea de a ieși la lumina din relații în care trebuiau să stea ancorate pentru tot restul vieții, au poziționat de asemenea, femeia, pe un soclu pe care societatea și religia a martirizat-o și a răstignit-o. Sute de ani i s-a spus femeii că este „sexul slab”, că nu va putea face nimic în viață în afară de cei 9 plozi pe care ar face bine să îi crească, religia și Biserica a poziționat-o acolo unde îi era locul, sub sutana preotului, ca țiitoare principală a „celulei de bază a societății”, care, din punct de vedere sociologic, este și azi tot deținătoarea tronului absolut în familia tradițională; șamd.

Între accesul tardiv la educație și lupta continuă pt. a-și hrăni familia, femeia a renunțat schematic la toate visurile ei. A acceptat că este MINUS, bărbatul a surclasat și dominat femeia pentru binele propriu și pentru binele societății.

Pilula contraceptivă este și astăzi un lux în țări chiar civilizate. În Canada un blister costă 80$ sau 100$. Cele care provin din mediile defavorizate nu își pot permite să o cumpere. De aceea relația de putere care are loc la nivel global va poziționa femeia pe locul mașinii de făcut copii pentru mulți ani înainte. Pentru că, nu-i așa? Religia ar spune mai curând, păi da, că se poate abține de la relații sexuale. Desigur, domnilor, se poate, dar DUPĂ VOI. Când se vor abține și bărbații de la a întreține relații intime, de multe ori cu forța, atunci sunt de acord să ne virginizăm cu toții întru preamărirea CELUI DE SUS care le-a orânduit EL pe toate, după legi „aproape nescrise”, spunea amicul meu deunăzi…..

M-am întristat mult când am văzut comentariile suratelor noastre care aclamau culesul levănțicii de pe coclaurile patriei, ca mai deunăzi. Și mi-am adus aminte că de fapt, femeia care a scris articolul cu pricina aclama „feminitatea” ca fiind sinonimă cu „feminismul”, uitând sau neștiind draga de ea, că cele două nu sunt sinonime. Și apoi , am mai aflat deunăzi, tot pe calea undelor, că se pare ca nu sunt suficient de deținătoare de valori și că mai curând sunt confuză, spunea un reprezentant al sexului „tare”, pentru că le spun iac-așa, pe șleau. Ei bine, dragilor, dar mai ales dragelor, până să ne dorim ca bărbații din viețile noastre să pună mâna pe mătură și pe mașina de spălat, ar trebui să punem noi mâna pe carte. Să studiem nițel mai mult și să răsfoim câteva cărți și să înțelegem ce mama dracului înseamnă feminism în primul rând, înainte de a face comparația femilor de azi, transpirate și care miros de la o poștă, citez dintr-una din doamnele bine comentatoare ale articolului cu pricina, cu femeile de ieri care aveau timp să-și tragă ciorapul cu linie la spate și să meargă la teatru sau la cules de levanțică.

Când în sfârșit vom fi suficient de educați cu privire la toate realizările pe care le-au reușit femeile de dinaintea noastră și când vom reuși să realizăm pentru UMANITATE măcar un sfert din ce au reușit ele, de abia atunci am putea să combatem „feminismul”. Până atunci, pe coclauri neneacă! Tanti Magda, când ai să culegi suficiente kg. de flori de tei pe care să le pui la uscat pentru rufe, trimite un kil și prin Canada, sunt convinsă că pe aici nu există meteahna asta. Și vorba aia, la cât de bărbată sunt, nu aș ști pe ce coclauri tre’ să mă cocoț să împlinesc vrerea zeilor de altădată!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s