Libertatea = o ecuație cu mai multe necunoscute

libertate.jpg

Libertatea este cea mai costisitoare afacere personală din lume. A fi liber înseamnă cea mai mare responsabilitate și cea mai cruntă luptă cu tine însuți, cu educația pe care ai primit-o, cu religiile necuvenite care strâmbă oameni, în loc sa îi perfecteze, cu societatea din care faci parte, cu eventuale culturi care te formează și cu toți pionii și actorii antrenați în povestea ta de viață.

Este cea mai dezirabilă și autentică dacă vreți, calitate a oamenilor și cel mai greu de obținut. Uneori, vine la pachet cu îndependența. Cu independența financiară, cu independența în fața oamenilor, cu independența EULUI asumat al fiecăruia dintre noi. Vine la pachet cu stima de sine. Cu un parcurs asumat, pe care fiecare și l-a atribuit în termeni rezonabili, pentru sine însuși. Nu este de dorit ca Omul să fie liber în lumea asta, pentru că libertatea gândirii înseamnă automat, nesupunerea în fața sistemelor abjecte, nu în fața legii însă. Libertatea este libertate autentică atunci când știi să respecți reguli și știi sa îți păstrezi coloana vertebrală, chiar în vremuri de restriște. Chiar și atunci când nu înțelegi toate datele problemei, libertatea este libertate când respecți, chiar dacă nu ești de acord cu ce spune cel de lângă tine.

Libertatea individuală înseamnă încredere, credință și asumare. Înseamnă să te debarasezi de ce cred alții despre tine, să îți fie bine în pielea ta, să iubești cu tot sufletul tău chiar dacă asta nu îți aduce beneficii, să alegi în cunoștintă de cauză, chiar dacă asta atrage după sine oprobiul public, sau chiar eșecuri, să faci mereu ce este în conformitate cu crezul tău și să îți vindeci rănile fără să apelezi la sfaturile „profesioniste” ale neavizaților. Libertatea individuală stă în capacitatea fiecărui individ de a se cunoaște pe sine, de a se perfecta, de a-și respecta dorințele, de a-și găsi identitatea, de a lupta pentru cine este și de a-și asuma existența personală în viața de zi cu zi, chiar și atunci când lumea sau cei din jur îți arată că trebuie să fii altfel.

Puțini oameni cu desăvârșire liberi am cunoscut. De obicei au fost cei care s-au luptat cu morile de vânt, cu cei de lângă ei, chiar și cu cei pe care i-au iubit, sunt cei care s-au căutat intens și nu s-au culcat pe o ureche când a fost vorba de progresul personal. Sunt oameni care au asudat în munca efectivă cu ei înșisi, sunt oameni care nu au avut nevoie de confirmărille celorlalti că ceea ce sunt e bine sau nu, sunt oameni care au muncit în favoarea lor, pentru ei înșiși. Sunt oameni care s-au despovărat de „gura lumii”, de societate, de religiile necuviincioase care abundă în demenți, sunt oameni neobosiți în lupta cu ei, în lupta cu ceilalți care au încercat să le demonstreze că sunt….nebuni.

Omul liber e OMUL care se bucură de micile plăceri ale vieții, care găsește sens în tot ceea ce îl înconjoară, e omul bun și pozitiv, nu e omul perfect, dar e omul care încearcă să facă un colț de lume mai bun pentru ceilalți. E omul care l-a găsit pe Dzeu și care îl menține sănătos într-o lume a masacrelor teroriste.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s