Comunicare în absența cuvintelor

comunicare.jpg

Există tristeți pe care le porți mereu în suflet, ce parcă nu se mai termină. Există povești ce dor și mult după terminarea lor, ca și cum faptul că s-au oprit îtr-un loc nu înseamnă că au și murit odată cu sfârșitul lor. Există oameni cu care nu ai putut comunica eficient, la un moment dat. Se spune că specialistii în comunicare au cele mai mari probleme tocmai în…comunicare, în viața personală.

Sunt atât de mulți factori care concură la rezultate favorabile când vine vorba de comunicare eficientă încât, pe cât de tare îi iubim pe cei de lângă noi, pe atât de tare îi putem înlătura de lângă noi din cauză că nu reusim să comunicăm eficient. Cred că fiecare OM din viața noastră are etapa lui de dezvoltare. Unii cresc văzând cu ochii și pun totul pe tavă, încât îți vine ușor să îi descifrezi. Alții se ascund după neputințele personale și nu cresc deloc, alții mor înainte de a-și transmite mesajul.

Există atât de multe eșuări în comunicare încât o ecuație atât de simplă este atât de dificilă! Faptul că trăim în lumi diferite nu ne ajută. Chiar și în cadrul aceleiași lumi, nu suntem mereu capabili să avem același limbaj cu cei de lângă noi. Deși râdem și glumim și iubim în aceeași limbă, când vine vorba de externalizare e foarte dificil să producem exact forma gândurilor noastre, cu atât mai mult cea a sentimentelor noastre. Și apoi, dacă ne referim la interpretare, am putea înțelege cum reușim să oferim atâtea valențe unor acelorași realități. Pasionată de comunicare, incapabilă să înțeleg sensul exact al trăirilor oamenilor de lângă mine, am învățat că în viață nu trebuie să ceri clarificarea tuturor aspectelor atunci când vrei tu. Am învățat că fiecare comunică în timpul său personal, atunci cand poate și când simte că poate să o facă. Am câțiva oameni cu care am comunicări indirecte, prin telepatie. Care funcționează de minune. Aceia sunt oamenii care știu cine sunt înainte de a ma verbaliza sau de a-mi verbaliza ființa. Și am oameni pe care nici iubirea mea pentru ei nu i-a salvat dintr-un proces al comunicării defectuos, ascuns sau mort înca din fașă.

Când schimbăm însă spațiul cultural/ geografic/ afectiv schimbăm și limba și odata cu ea, înțelesuri ascunse care doar în cultura ta au relevanță. Este o bucurie și o mare provocare să reușesti să stabilești relații de comunicare afectivă de data aceasta, eficientă, cu cei din jurul tău. Și totodată sunt schimbări majore la nivel comunicațional care trebuie să se producă în toți cei de lângă noi. Suntem diferiți prin moștenirea pe care o avem, prin experiențele pe care le avem, prin suficiența noastra personală și zona de confort la care nu dorim să renunțăm. Uneori producem suferință prin faptul că nu știm să descifrăm mesajele și nu știm să cerem lămuriri atunci când nu înțelegem ce spun alții. Teoretic știm că suntem diferiți, practic ne dorim ca toată lumea să gândească exact așa ca noi. Și să simtă la fel. Ori asta nu e cu putință. Nu știu….dacă ne-am detașa puțin de noi înșine, de nevoile noastre interioare care strigă, oare am fi mai disponibili în fața comunicării?

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s